Anasayfa

Katılım ve Başvuru Şartları

Genel hükümler:

  1. Program başladığında katılımcı laboratuvarda metotta belirtilen bütün temel donanımlar, kimyevi maddeler ve diğer şartlar hazır olacaktır.
  2.  Deney numunelerinin siparişi, başlama tarihi ve program bitiş tarihi gibi belirtilen “zamanlama” şartlarına riayet edilecektir.
  3. Deney, kalibrasyon ve muayeneler metoda/standarda uygun olarak yapılacak ve metoda/standarda kesin olarak bağlı kalınacaktır. (Yeterlilik deney programında bu prensipten ayrılmayı gerektiren özel şartlar belirtilmediği sürece)
  4. Aksi belirtilmedikçe yurt içinde numune(ler)/cihaz(lar) ‘ın katılımcıya gönderim ücreti (kargo masrafı) numuneyi gönderen tarafa, yurt dışı gönderimlerinde ise numune(ler)/cihaz(lar) alan tarafa aittir.
  5. Katılımcıdan / müşteriden farklı deney veya ölçüm yöntem sonuçlarının karşılaştırılmasıyla ilgili talep gelirse Koordinatör, bu farklı deney ve ölçüm metotlarının teknik olarak eşit olduğuna dair katılımcıdan TS EN ISO/IEC 17025 akreditasyon belgesi veya akreditasyon şartlarını karşıladığı vb. bunun gibi objektif delil isteyecektir. Bunun değerlendirilmesi ilgili metot sorumlusu, LYT ve laboratuvar müdürü tarafından yapılacaktır.
  6. Numuneler/cihazlar verilen talimatlara göre işlemden geçirilecektir. Ölçüm birimi, anlamlı sayıların sayısı veya ondalık basamak sayısını da içeren talimatlar katılımcıya ek olarak sunulacaktır.
  7. Yeterlilik deney numunelerine, rutin olarak deney yapılan numunelerin çoğunluğu ile aynı şekilde işlem yapılacaktır.(Yeterlilik deney programında bu prensipten ayrılmayı gerektiren özel şartlar bulunmadığı sürece)
  8. Yeterlilik deney program tipi Eş zamanlı, Ardışık veya Sıralı olduğunda katılımcıdan deney sonrası kalan numunenin TSE’ye gönderilmesi talep edilebilir.
  9. Katılımcı, deney / kalibrasyon için özel çevre koşullarını ve ilgili alan yer alıyorsa ölçüm sırasındaki çevre koşulları sonuç giriş bölümünde not olarak belirtebilir.
  10. Ölçme belirsizliği beyanı %95 güven aralığı için verilecektir.
  11. Yeterlilik deney programları devam ettiği sürece 3. taraflarla hiçbir şekilde bilgi alışverişinde bulunulmamalıdır. Böyle bir durumun tespiti durumunda ilgili laboratuvar(lar) yeterlilik programından çıkarılır.
  12. Program detayında aksi belirtilmedikçe; açılan çevrimlere ait katılım ücreti, numunenin tarafınıza ulaşmasına istinaden, katılımcıların sonuçlarını göndereceği en son tarihe kadar yatırılır. Yatırılan ücret makbuzu lak@tse.org.tr e-posta adresine gönderilir.
  13. Programa ilişkin itirazlarda (nihai rapora, sonuçlara vb.) süre, TSE tarafından nihai raporun yayımlandığı tarihten itibaren 10(On) işgünüdür. Katılımcılar şikayet/öneri ve görüşlerini linki gönderilen anket ile, ekte gönderilen YT-TL-042 Şikayet/Öneri Formu ile veya lak@tse.org.tr adresine eposta yoluyla aktarabilirler.
  14. Numunenin katılımcı laboratuvar tarafından kabulüne kadar geçen süre zarfında taşınması, ambalajlanması, muhafazası işlemlerinin sorumluluğu TSE’ye aittir. Şartlarda bir sapma olduğunda katılımcı bilgilendirilir.
  15. Numune/cihazın; müşteri/katılımcıya teslim edildikten sonraki süre zarfında uygun depolama, muhafaza ve gerektiğinde geri iade (örneğin cihaz/malzeme/numunenin tüm katılımcılara dolaşımı sağlandığı durumlarda vb.) işlemlerindeki sorumluluk ilgili katılımcıya aittir.
  16. Deney ve Kalibrasyon Yeterlilik Programı’nın herhangi bir aşamasında herhangi bir nedenle işin karşılanamaması durumunda YT-FR-012’de yayımlanan konularda onaylı taşeron kullanılır. Taşeronun yaptığı işten TSE sorumludur.  Formda belirtilmeyen bir konuda taşeron hizmeti alınması gerekirse katılımcı yazılı olarak bilgilendirilir.
  17. Gizliliğin sağlanması amacıyla her katılımcıya LABKAR sistemi tarafından gizlilik kodu verilir. Bu gizlilik kodu, YT Düzenleyicisi olarak, sadece koordinatör tarafından bilinir. Katılımcılar gizlilik kodlarına sistemden erişebilir.
  18. İstisnai durumlarda, yasal yetkiye sahip bir otorite, YT veya LAK sonuçlarının organizatör tarafından otoriteye doğrudan sağlanmasını isterse, ilgili katılımcılar bu durumdan haberdar edilmiş sayılır.
  19. Katılımcı, elde ettiği sonuçları talimatta belirtilen ondalık basamak sayısına riayet ederek sisteme doğru bir şekilde girmekle yükümlüdür. (Karşılaşılan anormallikler ve zorluklar, deneyi yapan kişi tarafından yapılan yorumlar dahil kayıtlara geçirilmelidir).
  20. Katılımcı, kendisinin düzenlediği çevrimlerde gizlilik ve tarafsızlığa şüphe düşürmemek adına sonuçlarını belirtilen “Katılımcılar için sonuç giriş başlangıç tarihinden” önce sisteme girecektir.
  21. Numunelerin “Planlanan Başlangıç tarihinden” itibaren 5(beş) işgünü içerisinde katılımcıya ulaşmadığı durumda, katılımcı durumu lak@tse.org.tr adresine bildirmelidir. Aksi takdirde numune katılımcıya ulaşmış sayılır.

Sonuçların Değerlendirilmesi:

  1. İstatistiksel analiz Tablo-1’de verilen algoritmaya göre yapılacaktır

Katılımcı sayısı

Atanmış Değer

Standart Sapma

Atanmış Değer Belirsizliği

İzin Verilen Sapan Değer Sayısı

2≤ p≤6

  Med'(x)=

x[(p+1)/2] p tek sayı

1/2*{x[(p/2]+x[(1+p/2]} p çift sayı

 

Med(x) (±)3*SD aralığı içerisinde kalanların standart sapması

U(x)=1,25*SD'/(p^0,5)

 

7≤ p ≤14

Ortalama

x{1}, x{2}, ..., x{p}

 

Sapan Değerler atıldıktan Sonra Standart Sapma(SD’)

 

U(x)=1,25*SD'/(p^0,5)

%20’den az olması durumunda

7≤ p≤14

Med'(x)=

x[(p+1)/2] p tek sayı

1/2*{x[(p/2]+x[(1+p/2]} p çift sayı

Sapan Değerler atıldıktan Sonra Standart Sapma (SD’)

 

U(x)=1,25*SD'/(p^0,5)

%20’den fazla olması durumunda

p ≥15

Q- Hampel

Robust istatiksel yöntem ile bulunan hesaplanan standart sapma (s*)

 

U(x)=1,25*s*/(p^0,5)

Sapan değer testi uygulanmaz

 

      b. İstatistiksel değerlendirmeye alınan katılımcı sayısının 7’den az olduğu durumlarda, aykırı değer testi yapılmamaktadır. Katılımcı sayısının 7 ile 14 (her ikisi de dahil) olması durumunda, Grubbs testinin %99 güven aralığı ile gerçekleştirilmesi sonucu belirlenen aykırı değerler veri setinden çıkarılır. Aykırı değer kalmayıncaya kadar test tekrarlanır. Aykırı değer olduğu belirlenen ölçümler, raporda (AD) ile gösterilir. Sayısal sonuç sayısının 15’e eşit veya daha fazla olduğu durumda Q-Hampel metodu kullanılmakta ve ayrıca aykırı değer testi yapılmamaktadır. Bir ölçümün aykırı değer olarak işaretlenmesi performans değerlendirmesi yapılmasına engel değildir. Aykırı değerler tanımlanmış değer hesaplanmasında kullanılmaz.